Diyetisyen Zeynep Nisa Ay, günlük ihtiyacımız olan su miktarını iftarla sahur arasında her yarım saatte 1 bardak su içerek giderebileceğimizi söyleyerek “Gerçek su ihtiyacımızın zamanı olan 7 ve 8’inci saatte vücut susuz kalacaktır. Bundan dolayı iftar ile sahur arasında yarım saatte bir 1 bardak su tüketilmelidir” dedi.
Sahurda ne tok tutar?
Mutlaka sahur yapılmalıdır
Zeynep Nisa Ay, Ramazan ayı boyunca nasıl beslenmeleri yönünde bazı uyarılarda bulundu. Ramazan’ın gelişiyle birlikte akılları kurcalayan birçok soruyu da beraberinde geldiğini anlatan Ay, “Oruç tutarken su içemediğimiz ve yemek saatlerini kendimize göre ayarlayamadığımız için ekstra dikkat etmemiz gereken noktalar bulunuyor. Öncelikle mutlaka sahur yapılmalıdır. 20 saati geçen açlık süresince kan şekeri çok fazla düştüğü için iftarda iştah kontrolünü sağlamak zorlaşır ve metabolizmanız yavaşlar. Diğer bir önemli konu ise su tüketimi. İçtiğimiz suyun miktarı kadar zamanlaması da önemlidir. Çünkü bir kerede içtiğimiz fazla su 3 saat içerisinde vücuttan atılacaktır. Gerçek su ihtiyacımızın zamanı olan 7. ve 8’inci saatte vücut susuz kalacaktır. Bundan dolayı iftar ile sahur arasında yarım saatte bir 1 bardak su tüketilmelidir. Beslenmemizde her çeşit besin grubu yer almalı, tabaklarımız dengeli olmalıdır. Sahurda bizi tok tutacak; yumurta, peynir, süt gibi proteinler, ceviz, badem, fındık, tuzsuz zeytin, avokado gibi sağlıklı yağlar ve tam tahıllı ekmek, yulaf gibi kompleks karbonhidratların tüketimine özen göstermeliyiz. Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinin; hamur işleri, bal, reçel, sürülebilir çikolata gibi hızlı acıktıracak besinlerin tüketilmemesi gerekmektedir. İftarda orucumuzu açarken birden yüklenmemeli, yavaş ve kontrollü bir şekilde öğünü tüketmeliyiz.” dedi.
Uzmanı uyardı: Böbrek hastası olan doktor kontrolünde oruç tutmalı
İftarda yağlı ve ağır yemeklerden kaçınmalıyız
Diyetisyen Zeynep Nisa Ay, iftarda çok yağlı ağır yemekler yenmemesi gerektiğini anlatarak, “Çok yağlı ağır yemeklerden kaçınmalı, mevsiminde hafif ve sağlıklı alternatiflere yönelmeliyiz. Ramazan’ın gelişiyle birlikte iyice azalan meyve tüketimini arttırmak için iftarla sahur arasında 1-2 porsiyon tüketilmesi gerekmektedir. Tatlı tüketiminde porsiyon kontrolü sağlanmalı ve daha çok sütlü tatlıları tercih edecek şekilde, haftada 1-2 kereyi aşmamasına özen göstermeliyiz. Dilerim şifa dolu, bereketli, saygı dolu, ruhuna yaraşır bir Ramazan yaşarız” dedi.